Înlocuirea parbrizului: OEM sau Aftermarket

Înlocuirea parbrizului: OEM sau Aftermarket


Cunoaste diferenta


Atunci cand trebuie sa inlocuiesti parbrizul masinii tale s-ar putea sa ai de ales intre un parbriz OEM (Original Equipment Manufacturer) sau un parbriz aftermarket. Uneori decizia poate tine de specificatiile asiguratorului, dar de cele mai multe ori tu trebuie sa iei aceasta decizie. Pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza, trebuie sa cunosti diferenta dintre cele doua tipuri de parbrize. OEM sau Aftermarket: ce ar trebui sa alegi?


Producatorii auto nu isi fabrica de obicei singuri parbrizele. Aceasta parte este sub-contractata companiilor specializate in geamuri auto. Firma producatoare de geamuri auto fabrica parbrizele in concordanta cu specificatiile stricte ale producatorului auto. Apoi, geamurile sunt trimise catre uzina auto, acolo unde sunt in fond masinile asamblate, iar dupa aceea geamurile sunt instalate pe masinile noi. Atat timp cat aceasta parte este sub-contractata, producatorii auto accepta tot timpul preturi noi de la producatori de geamuri auto diferiti. De obicei, producatorii de geamuri sunt schimbati, in cazul in care sunt primite preturi mai bune, asta ducand la masini identice dar care au geamuri produse de firme diferite. Pana in momentul la care tu ai nevoie de o inlocuire de parbriz, e posibil ca fabricantul masinii tale sa fi schimbat deja producatorul de geamuri auto, deci tu vei primi un geam OEM care e posibil sa fie fabricat de un producator diferit decat cel de la care era parbrizul din fabrica.


OEM


Un parbriz OEM va fi identic cu cel original, cel cu care a iesit masina de pe poarta fabricii. Aceste parbrize e posibil ca totusi sa nu fie produse de catre firma care a fabricat parbrizul initial, dar sunt cel mai aproape de ele. Aceste geamuri sunt fabricate in conformitate cu regulile foarte specifice ale producatorului auto si trebuie sa se potriveasca perfect cu parbrizul original, atat in marime, forma cat si in culoare. De asemenea, grosimea si durabilitatea trebuie sa fie identice.


Aftermarket


Geamurile Aftermarket sunt fabricate de producatori de geamuri auto care nu au in mod obligatoriu un contract cu producatorul auto. Atat timp cat aceste firme nu produc geamuri OEM sub contract cu producatorul, nu sunt obligate sa respecte instructiunile specifice ale acestuia. De fapt, din cauza legilor copyrightului , producatorii de geamuri auto nu au dreptul sa produca geamuri care sunt identice cu cele montate pe masini in fabrica. Este evident ca marimea si forma trebuie sa fie identice, altfel parbrizul nu ar putea fi fizic instalat pe masina. Dar grosimea si durabilitatea pot diferi, la fel ca si tenta, care poate varia, oricat de putin.


Unii clienti se plang ca geamurile aftermarket nu etanseaza indeajuns sau produc zgomot in exces. Altii au observat ca parbrizul este valurit, iar altii faptul ca tenta parbrizului este suparatoare. Cu toate ca diferentele sunt de obicei foarte mici, unii clienti mai "mofturosi" sunt nemultumiti de parbrizele lor aftermarket. Asa cum altii, de pilda, nu au sesizat nici o diferenta, sau in cel mai bun caz una insesizabila intre geamul original si nou-instala versiune aftermarket.


La fel ca multe alte lucruri, decizia poate tine de pret. Unele firme de asigurari pot acoperi doar pretul unui parbriz aftermarket, deoarece este mai ieftin. Asta lasa proprietarului masinii decizia de a plati sau nu in plus pentru a achizitiona un parbriz OEM. Foarte multe parbrize aftermarket isi fac treaba foarte bine, dar sunt si unii clienti care nu vor sa isi asume nici un risc montand un geam de o calitate foarte putin mai joasa si astfel aleg sa investeasca intr-un parbriz OEM.


Ca o nota finala la OEM sau Aftermarket: daca masina este achizitionata in leasing, in contract este posibil sa fie specificat exact daca parbrizul va fi inlocuit numai cu unul OEM. De fiecare data cand un parbriz trebuie schimbat pe o masina in leasing, utilizatorul masinii trebuie sa verifice cu atentie acest lucru in contract. In caz contrar, e posibil ca la finele contractului sa fie nevoit sa achite bani in plus.

Articole asemănătoare
Commentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii*