Înlocuirea parbrizului

Înlocuirea parbrizului


Parbrizul unui autovehicul este o importanta trasatura a sigurantei la volan, ce asigura un anumit grad de protectie celor din masina in cazul unui accident. Din aceasta cauza, fiecare detinator de autovehicul are obligatia de a se asigura ca geamurile masinii sale se afla intr-o stare buna in orice moment. In acest articol vom discuta despre procesul de inlocuire al unui parbriz, realizat asa cum trebuie.


Inlocuire sau reparatie?


Prima intrebare pe care si-o pun majoriatatea proprietarilor de autovehicule in momentul in care se confrunta cu un parbriz fisurat sau ciobit este daca acesta ar trebui reparat sau inlocuit. Exista pareri pro si contra despre ambele variante, iar uneori inlocuirea este singura optiune posibila. De exemplu:

- daca parbrizul a suferit o fisura sau o ciobitura foarte mare (de peste 5 cm), cel mai probabil trebuie inlocuit

- inlocuirea este obligatorie daca se afla pe partea de parbriz a soferului

- majoritatea tehnicienilor experimentati in reparatia/inlocuirea parbrizelor recomanda inlocuirea parbrizului in cazul crapaturilor de-a lungul marginilor parbrizului. Asta deoarece acest tip de defect tinde sa se extinda foarte repede si este foarte dificil de oprit.


Primul lucru pe care trebuie sa il afli este daca parbrizul poate fi sau nu reparat si, deoarece fiecare caz este diferit de altul, cel mai bine este sa aflati parerea unui profesionist in domeniu pentru a fi siguri. De asemenea si kiturile DIY (fa-o-singur) de reparatie/inlocuire pot reprezenta o optiune.


Nu toate firmele de montaj parbrize sunt asemanatoare


Din instinct, este posibil ca sa fi inceput deja sa cauti o firma care sa iti schimbe parbrizul cat de repede posibil si cat mai ieftin. Cand vine vorba despre parbrize, cu siguranta asta nu este cel mai bun lucru de facut, si iada de ce: parbrizul este o componenta foarte importanta a unu vehicul, iar inlocuirea sa de mantuiala iti poate pune viata, atat a ta cat si a celorlalti pasageri, in pericol.

- un montaj de calitate al parbrizului te poate proteja atat pe tine cat si pasagerii din masina de a fi aruncati afara din masina in cazul unui accident

- impiedica de la prabusire plafonul masinii in timpul unui accident

- daca parbrizul sare din locul sau sau daca se sparge complet in timpul unui accident, orice airbeg care se declanseaza va fi practic inutil


Si aceasta lista poate continua. Intotdeauna fa-ti temele bine si nu lucra decat cu firme de incredere, cu tehnicieni expermentati in inlocuirea parbrizelor. Invata despre modalitati bune sau gresite de inlocuire a parbrizului si dupa ce sa te ghidezi atunci cand alegi inlocuirea unui parbriz.


Cat o sa ma coste?


Pretul exact pentru inlocuirea unui parbriz este greu de calculat in cazul in care nu se cunosc toate detaliile. Asta fiind spus, exista cativa factori majori asupra carora trebuie sa te concentrezi:


- marimea unui parbriz care trebuie inlocuit este un factor principal atunci cand vine vorba de pret. Cu cat este mai mare parbrizul, cu atat va costa mai mult unul nou.

- complexitatea si accesoriile necesare - cum ar fi suportul de oglinzi retrovizoare, straturile speciale, senzorii de lumina/ploaie samd. Toate acestea cresc semnificativ pretul unui parbriz.

- tipul de parbriz achizitionat - unul OEM sau unul aftermarket.


OEM: un parbriz OEM (Original Equipment Manufacturer) va fi identic cu parbrizul pe care masina ta la avut atunci cand a iesit pe poarta fabricii. Deoarece producatorii auto isi schimba mai tot timpul furnizorii (producatorii) de parbrize, e posibil ca noul tau parbriz sa fie fabricat de un alt producator de geamuri auto (parbriz care totusi va fi produs respectand exact aceleasi specificatii precum cel original al masinii).


Aftermarket: un oarbriz aftermarket este un parbriz produs de catre un tert producator de geamuri auto, care nu este in nici o relatie cu producatorul auto al masinii tale. Acesti terti producatori nu urmaresc intocmai specificatiile si instructiunile precum fabricantii de geamuri OEM, lucru ce face ca folosirea produselor lor sa fie un pic "la voia sortii", daca poate fi spus asa.


Vezi mai multe detalii despre Inlocuirea parbrizului: OEM sau Aftermarket.

Deci, ce optiune sa aleg? Asta depinde de cerintele tale in domeniul calitatii, precum si in functie de legi/contracte. In plus, multi asiguratori auto nu vor accepta decat produse OEM, deci tine minte asta in momentul luarii unei decizii.


Dupa cum poti vedea, inlocuirea parbrizului este un subiect destul de complex, de care multi oameni nu se asteapta sa dea in momentul in care se intampla sa aibe probleme cu parbrizul. In mod normal, inlocuirea unui parbriz nu ar trebui facuta "la coltul strazii", dar nici nu ar trebui sa circuli cu un parbriz prin care nu se poate vedea.


Cat dureaza inlocuirea unui parbriz?


Executata de catre o firma cu reputatie, inlocuirea unui parbriz se poate realiza intre 30 si 60 de minute. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca se recomanda ca masina sa fie imobilizata dupa aceasta lucrare pentru un minim de 3 ore.

Articole asemănătoare
Commentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii*