Reparația parbrizului

Reparația parbrizului


Reparatia parbrizului este un subiect despre care se vorbeste foarte mult zilele astea, mai ales cu toate vestile care circula despre firme care inlocuiesc un parbriz chiar daca acesta ar fi putut fi reparat la un cost total mult mai mic. Sa intram putin in detalii si sa discutam despre parbrizele avariate.


Ar trebui inlocuit sau reparat?


Raspunsul la acesta intrebare poate fi greu de dat, mai ales in cazul in care nu ai nici o experienta in domeniu. De exemplu, unele firme de asigurari nu acopera decat anumite manopere, in plus mai exista si RAR-ul, ITP-ul... Deci cum iti poti da seama daca un parbriz avariat ar trebui reparat sau inlocuit? In primul rand trebuie afli daca parbrizul poate fi reparat. Cei mai importanti factori care trebuie luati in considerare sunt marimea, tipul si locatia avariei. Iata cateva linii generale:

- Daca crapatura, ciobitura sau zgarietura sunt mici - probabil ca se poate repara.

- Crapaturile si alte avarii de pe marginea parbrizului sunt mai greu de tratat si e posibil sa fie nevoie de inlocuire.

- O avarie a parbrizului in dreptul ochilor soferului e posibil sa nu se califice pentru reparatie, mai ales daca crapatura este deja prafuita sau de dimensiune mare. Asta din cauza ca majoritatea reparatiilor lasa in urma o distorsionare a sticlei ce poate afecta ceea ce vede soferul.

- Daca a trecut mai mult timp de cand parbrizul a fost avariat, reparatia lui s-ar putea sa nu mai fie o optiune viabila din cauza prafului/mizeriei acumulate, precum si din cauza maririi in amploare a avariei.


In general toate reparatiile/inlocuirile sunt discutate in particular pentru fiecare caz - luati legatura cu un specialist pentru a va ajuta!


Tipurile de avarii ale parbrizului


Sa discutam acum despre diferitele tipuri de avarii ale parbrizului unei masini si cum sunt acestea de obicei reparate.

Zgarieturi ale sticlei: o zgarietura in sticla este un pic similara cu o crapatura, cu exceptia faptului ca nu trece pana in partea opusa a geamului. Cele mai multe zgarieturi pot fi reparate fara probleme atat timp cat se actioneaza imediat, pentru a preveni acumularea de praf sau mizerie in zona. In multe cazuri, zgarieturile mici pot fi polishate, dar zgarieturile adanci trebuie reparate de catre tehnicieni experimentati.


Crapaturile din parbriz: crapaturile din parbriz sunt de mai multe tipuri, dimensiuni si forme.l Cam asta trebuie stiut despre reparatia unei crapaturi in parbriz:

- Crapaturile din si spre centrul parbrizului sunt in general mai usor de reparat.

- Crapaturile care ajung la marginile parbrizului sunt de obicei imposibil de reparat.

- Crapaturile se extind rapid - de obicei incepand de la o mica ciobitura - ceea ce duce la faptul ca e important sa fie reparate cat de repede posibil.

Exista un tip special de crapaturi, numite craparuti din cauza stresului. Acest tip de crapaturi sunt foarte periculoase si apar de obicei din cauza mai multor factori externi, cum ar fi temperaturile extreme, vant foarte puternic, unde de soc etc. Majoritatea crapaturilor din cauza stresului nu sunt reparabile.


Ciobiturile parbrizului: ciobiturile sunt cea mai intalnita avarie a parbrizelor. Apara de obicei cand mici obiecte (pietricele, criblura) lovesc parbrizul si lasa o mica "ciupitura" pe suprafata parbrizului. Acum, in timp ce majoritatea soferilor vad astfel de avarii ca pe ceva nesemnificativ, trebuie tratate cu mare ingrijorare si trebuie reparate cat mai repede posibil. Iata de ce:

- Chiar si cea mai mica ciobitura se poate transforma intr-o crapatura! Asta se intampla din cauza variatiilor de temperatura, a vantului puternic si a fortei cu care aerul apasa pe parbriz in timpul deplasarii, precum si la folosirea unor anumite tipuri de produse chimice pe parbriz (la spalatorii, lichidul de parbriz etc.).

- Lasata netratat, reparatia unei ciobituri in parbriz poate deveni un proces complicat, cu multiple optiuni posibile.


Daca nu esti hotarat de cum sa tratezi o avarie a parbrizului, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ceri ajutorul unei firme specializate in reparatia de parbrize.

Commentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii*