Modalități corecte și modalități greșite de a schimba un parbriz

Modalități corecte și modalități greșite de a schimba un parbriz


Parbrizul unei masini este o componenta foarte importanta in designul unei masini, nu numai pentru ca protejeaza soferul, dar si pentru ca aduce un suport structural autovehiculului. Parbrizul are trei functii importante in cazul unui accident:


- Parbrizul retine pasagerii spre a nu fi aruncati in afara masinii, chiar daca acestia nu poarta centura de siguranta. Daca o persoana este aruncata in afara masinii, exista riscul de a fi calcata de masina, precum si cel de a suferi rani grave din cauza impactului. Stiai ca 75% din persoanele care au fost aruncate in afara prin parbriz, in cazul unui accident, nu supravietuiesc?


- Parbrizul asigura un suport in declansarea airbagului si actioneaza ca bariera intre airbag si exteriorul masinii. Daca un parbriz instalat impropriu iese afara din locul lui in cazul unui accident, airbagul nu se mai declanseaza in interiorul masinii, unde ar trebui sa o faca pentru a proteja soferul si pasagerul din dreapta. In schimb, airbagul ajunge in afara masinii, unde nu mai este de folos.


- Parbrizul asigura pana la 60% din protectia plafonului la zdrobire, astfel incat in cazul unui accident in care masina s-a rasturnat, plafonul sa nu cedeze. Daca parbrizul iese afara din locul lui in cazul unui asemenea accident, plafonul masinii poate ceda. Aceasta situatie poate fi mortala pentru ocupantii masinii, deoarece pot aparea rani la nivelul capului.


Lista de verificat la inlocuirea parbrizului


Care sunt elementele cheie pentru o inlocuire de calitate a parbrizului? Iata patru dintre ele:

- un tehnician calificat si profesionist,

- adezivul corect,

- parbrizul corect,

- o garantie.


Citeste mai departe pentru a afla de ce.


Ce anume ar trebui sa tii minte atunci cand vei cere parerea unui tehnician despre inlocuirea parbrizului? Prima intrebare pe care ar trebui sa o pui este daca este un tehnician calificat. Daca raspunsul este nu, aceasta prima intrebare ar trebui sa fie si ultima pe care i-o adresezi. Tehnicienii calificati au fost instruiti spre a folosi metodele adecvate pentru schimbarea si instalarea corecta a unui parbriz, iar un parbriz instalat cum trebuie poate salva vieti in cazul unui accident. Nu ti-ai dori sa conduci o masina care are probleme grave de siguranta, iti poate pune viata in pericol si te va si costa mai mult pe termen lung.


Asigura-te ca verifici dinainte o anumita firma si ca alegi una care pune pret pe siguranta ta si nu foloseste scurtaturi pentru cativa lei in plus. Afla mai multe. Nu-ti fie rusine sa pui intrebari. Iata cateva dintre cele pe care ar trebui sa le pui:

- Atelierul foloseste adezivii recomandati de catre producatori? Sunt tehnicienii instruiti pentru folosirea si aplicarea corecta a acestora?

De ce este important? Una dintre cele mai periculoase greseli facute in domeniul inlocuirii de parbrize este folosirea unui tip gresit de adeziv. Materiale ca siliconul de baie nu ar trebui folosite niciodata. Butilul, un etansator comun, este folosit deseori in locul uretanului ca o masura de a mai diminua costurile. Banda de butil este un adeziv inferior din cauza ca nu rezista la mai mult de 4,2kg/cm2. Nu are destula rezistenta si se rupe in cazul unui accident. Daca un atelier foloseste butil pentru ca e mai ieftin - fii atent si evita. Cauta un atelier care foloseste uretan, un adeziv de calitate inalta care poate sustine pana la 42kg/cm2 si astfel iti poate asigura siguranta.


- Atelierul ofera garantie?

De ce este important? Chiar daca atelierul are personal calificat, lucrurile por scapa de sub control. Daca exista scurgeri pe langa parbriz (fie de aer sau de apa), vrei sa te asiguri ca atelierul iti va repara aceasta avarie in caz ca ea apare.


- Ce fel de parbrize foloseste atelierul?

De ce este important? Exista o diferenta de calitate intre un parbriz OEM si unul Aftermarket. Furnizorii OEM au controale stricte de calitate si vei primi un parbriz exact ca cel original. Produsele aftermarket nu urmeaza strict aceleasi conditii de calitate, deci s-ar putea ca la final sa ai probleme - nu se potriveste exact, nivel mare de zgomot sau chiar scurgeri (de aer sau apa).


- Cat dureaza pana ca masina sa poata fi folosita din nou?

De ce este impotrant? Adezivul folosit la inlocuirile de parbrize trebuie sa se intareasca bine inainte de a putea conduce din nou masina, altfel legatura dintre parbriz si masina ar putea fi slaba pe alocuri. Durata necesara va depinde de tipul de adeziv folosit si poate varia intre 3 si 24 de ore. Mai exista insa si adezivi cu intarire rapida, la care timpul necesar este de o ora. Este extrem de important sa urmezi intocmai recomandarile producatorului de adeziv in ceea ce priveste perioada necesara ca masina sa stea nefolosita, deci informeaza-te inainte de la atelierul unde iti inlocuiesti parbrizul care este durata recomandata.


- Asigura atelierul o informare despre ce ai voie sa faci si ce nu, dupa inlocuirea parbrizului?

De ce este important? Odata parbrizul instalat, trebuie tinut cont de cateva lucruri ce nu trebuie facute, tocmai pentru a nu strica munca de inlocuire. De exemplu, ar trebui sa astepti daca vrei sa iti duci masina la spalatorie cel putin 24 de ore dupa inlocuirea parbrizului, pentru a nu deteriora adezivul. De asemenea, ar trebui sa lasi un geam lateral coborat macar de un deget, pentru a evita crearea de presiune in interiorul masinii, lucru ce ar putea chiar sa faca o gaura in adeziv, ducand la aparitia scurgerilor de aer sau apa.

Commentarii: 0

Nici un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii*